Monday, June 7, 2010

ana fil houb lili boniche ya da en arabesque cover



digiturk'un tematik radyo kanallarından birinde chill out chill out çalıyordu ilk kez duyduğumda. ertesi gün tesadüfi bir zamanlamayla tekrar duyunca çizgi filmlerden de hatırlayabileceğiniz kulakların yukarı dikilerek duyduğu sese dikkat kesilmesi efektini birebir yaşamıştım. melodisi bir yerlerden tanıdık gelen bu arabesk şarkının daha çok son zamanlarda müzik eleştirmenlerimizin fransa'nın ibrahim tatlıses'i mi ricky martin'i mi olduğu konusunda görüş birliğine varamadıkları dany brillant ile tanınan historie d'un amour uyarlaması olduğunu anlamak ve tekrar tekrar dinlemek için şiddetli bir istek duymak ve "historie d'un amour arabic cover" anahtar cümleciğiyle googling yapmak için de üçüncü kez denk gelmesi gerekmişti; did you mean: "lili boniche, ana fil houb". claude challe'ın flying carpet toplama albümünde de yer alan şarkıyı üçüncü dinlemeden sonra kendinizi sıcak bir öğleden sonra cezayir'in sonu denize çıkacak sokaklarından birinde bulmanız muhtemeldir, söylemedi demeyin. 

french kiss hariç eiffel kulesi, fransız milli futbol takımı, nicholas sarkozy dahil fransız olan pek çok şeye fransız kaldığımızdan dany brillant'ı da sevememiştik, haliyle olabilecek en objektif değerlendirmeyle historie d'un amour'un endülüs&arap - lili boniche versiyonu da orjinalinden çok çok iyi, yeminle. zaten bildiğimiz pek çok uyarlamanın orjinalini boynuz kulak geçmesine kulaklarımızla tanık olmasak; jeff buckley ve/veya rufus wainwright'ın hallelujah, müslüm gürses'in tutamıyorum zamanı, mor ve ötesi'nin yaz yaz yaz, serdar ortaç'ın billie jean'i -tamam, tamam bu şakaydı-.

lili boniche yukarıdan bir yerlerden bakıp alınganlık etmesin diye yine başka dillerdeki başka şarkıların uyarlaması olan iki performansını daha; bambino ve ana el warka'yı da sunuyoruz. yanında da arabesque ve orjinalinden iyi cover'lar demişken, bonus; tutamıyorum zamanı, müslüm gürses.



2 comments:

  1. Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

    ReplyDelete
  2. I just added your blog site to my blogroll, I pray you would give some thought to doing the same.

    ReplyDelete